sreda, 20. januar 2016

Kje poleg maternega jezika prevladuje angleščina in kje jo govorijo najslabše?

Ko je govora o najbolj popularnem svetovnem jeziku vsi govorimo o Angleščini. Jezik, ki je osnova za poslovno delovanje po svetu, poleg tega pa je tudi osnova za potovanje po svetu poleg svojega jezika najbolje govorijo v nordijskih državah. Na vrhu lestvice držav, kjer govorijo angleško se nahaja Švedska, kjer angleško govori kar 70.94% populacije. Na lestvici 15 držav se izmed evropskih držav pojavijo še Nizozemska, Danska, Norveška, Finska, Slovenija z 64.97% populacije, ki govori angleško, Estonija, Luxembourg, Poljska, Nemčija, Avstrija in Portugalska. Poleg teh Evropskih držav pa na lestvici najdemo še Singapur, Malezijo in Argentino. To so edine države, ki so se uvrstile na lestvico in ne prihajajo z Evrope.




V Sloveniji se je procent zelo povečal tudi z razloga, da je vedno več različnih tečajev angleščine medtem, ko se tudi mnogo ljudi odloča za inštrukcije angleščina. Slovenija je namreč na prvem mestu med Evropskimi državami po procentu izboljšanja glede na leto pred opravljenim testom, ki ga je leta 2015 izvajalo podjetje Education First. Poleg starejše populacije pa je mlada populacija tista, ki že skoraj v celoti govori angleško. Med mlajšimi pa se za inštrukcije ponavadi odločijo tisti, ki si želijo oz. potrebujejo svoje znanje iz osnovnega nadgraditi na strokovno.


Med tistimi, ki jim angleščina ni materni jezik zajetimi v analizo, ki je vključevala 70 držav se je najslabše uvrstila Libija, kjer angleško govori le 37.86% ljudi. Poleg Libije na seznamu najslabših najdemo še Kambodžo, Savdsko arabijo, Alžirijo, Irak, Kuvajt, Mongolijo, Katar, Tajsko in El Salvador. Analiza pa poleg teh držav ni zajela večino afriških držav, držav z balkana pa tudi precej držav iz območja bližnjega vzhoda. Poleg tega je analiza upoštevala osnovno znanje angleščine in ne strokovnega.

Ni komentarjev:

Objavite komentar