petek, 15. januar 2016

Zdravstveno zavarovanje, socialna varnost

Zdravstveno zavarovanje je socialna varnost ter zdravstvena varnost tako zavarovanca kot družbe. Socialna in zdravstvena varnost je pomembna vrednota vsakemu človeku. Zdravstveno zavarovanje mu zagotavljanje zdravja omogoča. Socialna varnost, ki jo nudi zdravstveno zavarovanje pa je zagotovljena že z zagotavljanjem dostopnega zdravljenja.



Vsakemu zavarovancu zdravstveno zavarovanje zagotavlja pravice. Deležen jih je z izpolnjevanjem dolžnosti, katere mu preko pogodbe predpisuje zdravstveno zavarovanje. V sodobnem svetu je zdravstveno zavarovanje pomembna pridobitev starejšega datuma. Pridobitev starejšega datuma je, ker ne gre za novost. Ampak je na našem prostoru prisotna že več kot stoletje. V takratnem obdobju so bila aktivna gibanja, katera so se zavedala pomena varovanja zdravja vse populacije. Zdravstveni sistem je bil takrat drugače oblikovan kot današnji. Predvsem je bila takrat prisotna manjša dostopnost zdravstvenih storitev kot je značilnost današnjega sistema varovanja zdravja. Sistem varovanja zdravja je pomembna lastnost vsake dežele. V mnogih primeri se sistem varovanje razlikuje po mnogih podrobnosti, hkrati pa ima nekatere podobnosti. Same osnove so v večini primerov enake. Ker gre za osnove, pri katerih zunanji dejavniki nimajo posebnega vpliva. Največkrat se dober sistem varovanja zdravja prepozna po storitvah in njihovi dostopnosti. Vsaka družba po svoje ureja, nadzira in po potrebi tudi spreminja obstoječ sistem varovanja zdravja. Uspešnost je od primera do primera različna. Vsak družba ima določeno količino in kakovost storitev.

Za ugotovitev razlik v delovanju sistema varovanja ni potrebno dolgo potovanje. Načeloma pa je pristop podoben. Vedno imamo na eni strani pravice, na drugi pa dolžnosti. Pravice so tako kot dolžnosti določene, z njimi se ob sklenitvi strinjamo in to strinjanje potrdimo. Dolžnosti so lahko glede na druge sistem različne, različne pa so tudi pravice. Pomembna pridobitev je omogočanje več pravic, na podlagi povečanja dolžnosti. S tem se mnogi strinjajo in soglašajo. Zdravstveno zavarovanje je pomembna pridobitev, ki kaže na razvoj in urejenost družbe določenega okolja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar