sreda, 23. marec 2016

Klop, gibanje v naravi

Klop lahko človeku zdravo gibanje v naravi ogroža, če se ne zaščitimo. V Sloveniji je najpogostejši klop vrste Ixodes ricinus. Spada med pajkovce. Najbolj ugoden življenjski prostor najde v grmovju vlažnih mešanih gozdov, gozdni podrasti, v travi ter celo v domačem okolju. V domačem okolju mu ustrezajo tako zunanje kot notranje površine.



Zunanje površine so največkrat vrt, razne skladovnice drvi in podobnega materiala, kjer klop najde ustrezno zaščito. Znotraj hiše pa predvsem posod tam, kjer najde dobro skrivališče, ki mu omogoči varno bivanje, predvsem prezimovanje. Zelo primerni so predvsem prostori, kjer se nahajajo domače živali. Za bivanje ustrezni pogoji so do višine okrog šesto metrov nad morjem, najdejo pa se tudi primeri ki so sposobni preživeti še precej više. Tako ne smemo biti presenečeni, če jih najdemo na višini preko tisoč metrov nadmorske višine. Klop postane aktiven v pomladnem obdobju, ko se temperatura prsti dvigne na približno pet stopinj Celzija. največkrat je to meseca marca ali aprila, odvisno od lokacije, vremenski razmer ter drugih pogojev za začetek aktivnosti. mnogim osebam je klop spremenil življenje v tako negativnem kot pozitivnem smislu. Negativne so predvsem izkušnje z ugrizom in pripadajočimi posledicami v različnih možnih različicah. Obstajajo namreč hujše in blažje posledice ugriza. Pozitivne posledice pa so vedeti nekaj več o nevarnosti, ki jo prinaša klop. V Sloveniji je namreč na tem področju še veliko pomanjkljivosti, katerih žrtve, predvsem potencialne, se ne zavedajo nevarnosti.

Velika ogroženost velja predvsem za vse, ki se veliko gibajo v naravi in niso zaščiteni. O tem je najbolj zgovorna statistika. Osebe, ki imajo negativne izkušnje se veliko gibajo v naravi. Obratno imajo druge osebe, ki se prav tako veliko gibljejo v naravi, bistveno manj negativnih izkušenj. Razlika med temi osebami je v cepljenju, ter temu primerno različni izkušnji. Klop je mnogim osebam spremenil življenje in veselje do gibanja v naravi.

http://www.sos-klop.si/klopi

Ni komentarjev:

Objavite komentar