nedelja, 20. marec 2016

Led svetila, racionalna investicija

Led svetila so racionalna investicija . Kar je ob investiciji, ki jo zahtevajo led svetila na prvi pogled težko razumeti. Če se odločimo za nakup zgolj nekaj žarnic, pridemo hitro do zneska, kjer se začnemo vpraševati, kje je smisel investicije. Najprej nas bo prepričala svetilnost, ki je neprimerno boljša kot s klasičnimi načini razsvetljevanja prostorov. Večje kot so naše zahteve za kakovostno osvetlitev, bolj se nam bo investicija zdela upravičena.



To je najbolj očitno na mestih, kjer beremo iz tiskovin ali monitorja ali imamo obe kombinaciji združeni. Kdor bo imel to izkušnjo ne bo niti za sekundo pomislil. V primeru, da potrebuje stanovanjski ali poslovni objekt veliko številno zamenjav, lahko to storimo postopoma. Najprej naj led svetila zamenjajo dosedanjo klasično razsvetljavo v prostorih, kjer potrebujemo največ kakovostne svetlobe. Potem pa postopoma opremljamo stanovanjski ali poslovni objekt skladno z možnostmi in potrebami. Postopoma bomo kakovost svetlobe zamenjali novim standardom tako, da se pri proračunu praktično ne bo poznalo. Postopek zamenjave nam bo olajšal prihranek pri električni energiji, nadalje z daljšo življenjsko dobo, kakovostjo. Električna energija bo prvi pokazatelj upravičenosti investicije. Znano je, da led svetila okoli osemdeset odstotkov električne energije pretvori v svetlobo, preostanek pa se spremeni v druge oblike energije. Pri klasičnih žarnicah se v svetlobo spremeni le okoli dvajset procentov električne energije, preostali del pa gre v druge oblike energije. Razlika in upravičenost bo toliko večja, kolikor več zamenjav bomo opravili ter kolikor več bomo led svetila uporabljali.

Zato velja, kot rečeno, najprej investirati v prostore, ki jih največ časa razsvetljujemo. Taka investicija je pri večjih objektih oziroma številu svetil visoka, vendar bomo učinek kmalu potem tudi opazili. To nas bo motiviralo, da led svetila namestimo tudi v druge prostore, skladno z učinkom, ki smo ga dosegli ob prvi zamenjavi energijsko najbolj potratnih prostorov. Led svetila prinašajo številne koristi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar