sreda, 23. marec 2016

Prodaja podjetja, poslovno zanimiva

Prodaja podjetja je poslovno zanimiva zanimiva. Predvsem je prodaja podjetja je poslovno zanimiva za imetnike, ki imajo manjšinski ali večinski delež v podjetju, strateške investitorje, podjetnike, solastnike ter druge. Razlogi so zelo različni. Za lastnike je zanimiva prodaja z vidika razbremenitve, pridobivanja novih sredstev, preusmeritve dejavnosti ter raznih drugih razlogov.



Kupce na drugi strani zanima vse, kar lahko z lastnino pridobijo. Prodaja podjetja jim lahko prinese lastnino v zdelo različnih oblikah, od materialne lastnine, kot so oprema, materiali, posest, stavbe, zemljišča, do lastnine kot so dovoljenja, certifikati in podobna druga lastnina. Znotraj celotne lastnine je velikokrat za kupce zanimivi zgolj manjši delež, ki za kupca odtehta kupnino. Vrednost je povezana s pridobivanjem. V primeru, da bi se kupec odločil za samostojno pridobivanje, bi to terjalo, čas, denar ter številne aktivnosti. Kar lahko na drugi strani z ustrezno protivrednostjo pridobi v trenutku. Med temi pridobitvami, so posebej zanimive ekskluzivne. Te podjetje pridobi s strani države, dobaviteljev ter raznih drugih virov in mora za pridobitev izpolnjevat točno določene pogoje. Ti so selektivne narave, kar pomeni, da uspe le redkim. V primeru, da bi se kupec odločil za konkuriranje, predstavlja poleg vseh stroškov in drugih izdatkov tudi tveganje. Prodaja podjetja oziroma njegov nakup je v mnogih primerih boljša izbira. Proces prodaje je zahteven, saj gre za zelo odgovorno nalogo. S podjetjem ne pridobi novi lastnik zgolj pravic, ampak tudi obveznosti. Temu primerno je potrebno pregledati pred nakupom vse pravice in obveznosti, ki bodo s prodajo pripadle kupcu.

 Postopek mora nadalje potekati v skladu z zakoni in predpisi, kar zahteva strokovnjake. Sama prodaja podjetja pa ima na trgu lahko tudi druge opcije in ponudbe, kar zahteva strateško odločanje med ponujenimi ponudbami in opcijami na trgu. Od primera do primera so opcije različno ugodne. V osnovi je pomembno, da postane z vidika dobre ocene prodaja podjetja bodisi boljša ali manj primerna odločitev. Prodaja podjetja je pomembna.

http://www.alta.si/Korporativne_finance/prodaja_podjetja

Ni komentarjev:

Objavite komentar