četrtek, 23. november 2017

Zakon o delovnih razmerjih, nasprotni cilji delodajalca in zaposlenega

Zakon o delovnih razmerjih je zakonska podlaga, s katero se rešuje nastala pretirana razhajanja v ciljih. Cilji delodajalca in zaposlenega so načeloma nasprotni v praktično vseh segmentih. Pri tem je zakon o delovnih razmerjih več kot dobrodošel, saj ne more nobena stran ogrožati pravice oziroma dolžnosti druge strani. Poslovna svoboda omogoča, da se dosega začrtane poslovne cilje in ambicije. Vendar pri tem ne sme ogrožati cilje in ambicije zaposlenih.

Razhajanja med zakoni, etiko in prakso

Delovni čas je tipičen primer, kjer zakon o delovnih razmerjih lahko delodajalcu ter zaposlenemu ali zaposlenim koristi. Delodajalec v proizvodnem ali storitvenem procesu pogosto naleti na potrebo po daljšem delovnem času. K temu ga prisilijo razmere na trgu, težave z dobavitelji, problemi v proizvodnem ali storitvenem procesu in podobno. Za take primere je zakon o delovnih razmerjih dober pravni okvir. Praksa pogosto ni tako idealna, saj prihaja tudi do kršenj pravic zaposlenih. Vendar takšna praksa ne bi smela biti za zgled ali še huje postati pravilo. Pogledati bi veljalo primere dobre prakse, kjer zakon o delovnih razmerjih zaposleni in delodajalec uresničujejo brez pretiranega oziranja na njegove člene. Nastale težave v proizvodnem ali storitvenem procesu je mogoče rešiti tako, da ima delodajalec možnost uresničiti cilje.

ZDR ureja razhajanja med zakoni, etiko in prakso


Hkrati pa zaposleni opravljajo svoje naloge tako, kot predpisuje zakon o delovnih razmerjih. Urejene družbe imajo takšna odstopanja zelo elegantno rešeno, kritične ali izredne razmere se sprejema umirjeno, rutinirano, brez velikega razburjenja. Obratno je v neurejenih družbah in okoljih, kjer zaradi kritičnih ali izrednih razmer prihaja do kopičenja težav, namesto njihovega reševanja. Zaposleni na pritiske odgovarjajo z aktivnostmi, ki niso v korist zaposlenega in njegovih podjetniških ciljev.

Kar se nenazadnje rezultira v poslovnih rezultatih, učinkovitosti in podjetniški klimi v podjetju. Vsako dobro podjetje spoštuje zakon o delovnih razmerjih, hkrati pa ni ravnodušno do pogojev v katerih morajo zaposleni opravljati zadane naloge.

Več nasvetov o Zakonu o delovnih razmerjih preverite na MojaZaposlitev.si.


torek, 21. november 2017

Kako je Crocs obutev postala kultna?

Crocs je po desetletju prisotnosti na trgu postala zaželena in kultna obutev. Pred desetletjem je bila obutev Crocs na sončni strani Alp bolj ali manj neznanka. Mnogi so spraševali, kaj so tisti barvni natikači, kako se obnesejo ali je smiselno toliko investirati v natikače in podobno. Posebno nerazgledani so modrovali o ceneni plastiki, Crocs obutev primerjali z cenenimi približki in podobno.

Revolucionarna iznajdba in globalna slava

Razgledane osebe so obratno znale povedat, da gre za obutev, ki se je na trgu prvič pojavila leta dva tisoč dva na Floridi. Šlo je za Ft. Lauderdale Boat Show na Floridi, kjer so kupcem prvič ponudili prvih dvesto parov Crocs obutve. Dvesto parov je takoj izginilo iz prodajnih polic, povpraševanje kupcev pa do današnjih dni še ni pojenjalo. Do današnjih dni naj bi po vsem svetu prodali preko tristo milijonov parov Crocs obutve.

Da je Crocs obutev zelo udobna poroča veliko ljudi
Crocs radi nosijo ljudje, ki veliko stojijo ali hodijo


Bolj razgledani so tudi vedeli, da je obutev mešanica za udobno hojo in dobro oporo zelo prijaznih in primernih materialov. To so pena, pluta, kavčuk in guma. Prednosti teh materialov se kaže predvsem pri dolgotrajni uporabi, cenijo jih predvsem poklici, ki morajo veliko hoditi ali stoje opravljati svoje profesionalne ali prostočasne dolžnosti. Prednost Crocs obutve so ti poklici opisovali z besedami čudežna obutev in podobno. Razlog za takšne opise se skriva v dejstvu, da so mnoge osebe z začetkom uporabe Crocs obutve prenehale boleti noge, stopala ter drugi pri dolgotrajni hoji ter stoječem položaju obremenjeni deli telesa. Na hitro pa je lahko tudi vsak ugotovil, da Crocs obutev zaradi cene in globalne priljubljenosti ni čisto navaden natikač iz cenene plastike. Kdor ceni svoja stopala, noge, kolena, kosti, vezi in sklepe tudi sicer kupuje predvsem kakovostno obutev. Orientacija jim je cena ter cenovni razred, ne branijo pa se kakšnih posebnih popustov, prodajnih ugodnosti ter raznih drugih priložnosti za ugodnejši nakup kakovostne obutve.


ponedeljek, 20. november 2017

Peči na drva, klasika ogrevanja

Peči na drva so klasika ogrevanja prostorov in sanitarne vode. Peči na drva so sodobni nasledniki pradavnih ogrevalnih naprav. Najbolj osnovna in primitivna ogrevalna naprava je nadzorovano kurišče na prostem. Najpogosteje se kot energent koristi drva oziroma posušen les dreves. Takšen način ogrevanja je bil primeren za življenje človeka, ki se je selil iz kraja v kraj.

Ko je zapustil kraj bivanja, si je na novem kraju bivanja zagotovil drugo kurišče na prostem. Kurišče na prostem je še danes priljubljena oblika ogrevanja ali priprave hrane na piknikih ali podobnih dogodkih. Stalna naselitev je zahtevala povsem drugačno razmišljanje in ureditev prostora za ogrevanja.

kaminska peč na drva
Kaminska peč na drva

Način ogrevanja primeren bivalnim prostorom stalne naselitve

Največkrat so skrbno izbrali prostor namenjen kurjenju. Poleg varnosti pred požarom je moral zagotavljati odvajanje dima iz prostora za bivanje. Razvoj je postopoma ponudil vedno bolj varne kurilne naprave ter njihov vedno boljši in bolj širok izkoristek. Sodobne peči na drva imajo v osnovi isto funkcijo, dodatno so lahko dodane druge funkcije. Tak primer so peči na drva, ki omogočajo ogrevanje vseh prostorov v objektu ter ogrevanje sanitarne vode. Sodobne peči na drva dodatno omogočajo veliko boljši izkoristek ter kontrolirano delovanje.

Kljub raznim alternativnim oblikam energentov in načinov ogrevanja, ostajajo peči na drva za mnoge v osnovi edina prava izbira. To so predvsem lastniki gozdov, ki imajo temu primerno lasten vir energije. V kriznih časih pride takšen vir energije najbolj do izraza, saj razen stroškov obdelave ter prevoza lastnika ne stanejo praktično nič. Stroški obdelave ter prevoza lahko na drugi strani stanejo na letni ravni toliko, kot znaša mesečna položnica ogrevanja v urbanih središčih. Kar je zagotovo dovolj velik razlog, da peči na drva še lep čas ne bodo izumrle oziroma bodo končale na smetišču zgodovine. Dodaten razlog je tudi njihovo neprestano izpopolnjevanje peči na drva in nadgrajevanje danes znanih dobrih lastnosti.

https://www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/stedilniki-peci-in-kamini

četrtek, 16. november 2017

Nogometni dresi so lahko dobra investicija

Nogometni dresi so lahko tudi dobra investicija. Največje vrednosti dosegajo nogometni dresi vrhunskih posameznikov ali moštev. Osnova je originalni dres moštva, zaželeni so tudi podpisi in certifikati.

Ceno določa povpraševanje

Nogometni dres sodi med osnovne pripomočke. Izmed vseh pripomočkov za igranje nogometa pa sodijo med najbolj prepoznavne. Poleg nogometnih dresov sodijo med prepoznavne še žoga ter nogometni čevlji. Žoge so od tekmovanja do tekmovanja različne, za najbolj elitne tekme, tekmovanja in turnirja so izdelane posebne serije. Podobno so zelo unikatni nogometni čevlji za točno določenega igralca. Kot poseben dar veljajo podpisani namenski dresi, žoge in nogometni čevlji. To lahko vidimo na posebnih vrhunskih prireditvah in dogodkih, ko nogometaši izbranim osebam podarijo podpisane rekvizite. Poleg protokolarnega darila, so lahko podpisani bolj ali manj unikatni rekviziti tudi pogost predmet dobrodelnih dražb.

Zbrana sredstva gredo v različne dobrodelne namene, zato imajo takšne investicije dodatno težo. Druga pot do podpisanih rekvizitov je lahko nakup originalov v prosti prodaji z dodanim podpisom nogometaša ali moštva.

Začetna cena dresa ni pretirano visoka, z dodanim podpisom ali dodanimi podpisi in dokazili, pa lahko njihova cena bistveno naraste. Krajšo, vendar nekoliko dražjo pot lahko zainteresirani uberejo preko podjetji, ki so jim takšni nogometni dresi vir zaslužka. Poleg dresa je mogoče v takih primerih dobiti tudi dokazilo, s katerim je mogoče v vsakem primeru potrditi pristnost. Naslednja možnost so nogometni dresi na dobrodelnih dražbah ter raznih drugih podobnih prireditvah. Kateri nogometni dresi so najbolj cenjeni je moč oceniti tako teoretično, kot praktično. Teoretično so to nogometni dresi moštev ali posameznikov, ki izstopajo. To so moštva z osvojitvijo več različnih prvenstev, turnirjev in drugih elitnih tekmovanj v kratkem času.

Praktično pa je so nogometni dresi vredni toliko, kolikor je kupec pripravljen zanj plačati. Igralec, moštvo, nogometni dresi in druge značilnosti so individualno ocenjene in imajo temu primerno največkrat individualno ceno.

nogometni dres