sobota, 21. september 2013

Indija, dežela blišča na eni in bede na drugi strani


Indija je dežela, ki jo je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju, pa čeprav bi zato, da bi zares čutili njen pravi utrip in videli vsaj polovico zanimivosti, potrebovali kar nekaj mesecev. Ni pomembno ali boste potovali v lastni režiji ali pa s pomočjo turistične agencije, pomembno je, da boste začutili utrip in posebnost te pisane dežele. Vendar se je še pred samim potovanjem potrebno zavedati, da lahko z obiskom Indije doživite pravi kulturni šok, dežela je namreč precej umazana, promet poteka kaotično, mesta pa so natrpana. A naj vam to nikakor ne vzame poguma, predvsem pa želje, da se ne bi odpravili na potovanje v Indijo. Podnebje v Indiji je pod močnim vplivom gorovja Himalaja in puščave Thar.

Gorovje Himalaja preprečuje vdor hladnega zraka iz osrednje Azije, zaradi česar velja večji del Indijskega polotoka za toplejšega od večine lokacij, ki ležijo na podobni geografski širini. Indija je zato dežela, kjer je podnebje kar težko podrobno določiti. Predvsem se razlikuje od tropskega na jugu, pa do zmernega podnebja na severu države. V povprečju gledano lahko govorimo o treh podnebnih sezonah in sicer vroče, mokre in hladne. Kakšno obleko boste vzeli na pot, je odvisno predvsem od tega, v kateri del države se boste odpravili. Prav je, da se kot tujci tudi z oblačili prilagodite gostujoči državi, kar se vam bo povrnilo v še bolj prijetnih stikih z domačini.

Za obisk nekaterih templjev in mošej so potrebna pokrivala in obleka, ki sega preko kolen. Glavno mesto države je New Delhi, ostala večja mesta pa so še Mumbaj, Varanasi, Kalkuta, Čenaji, Agra, Bengalor, Amritsar. Uradna jezika sta angleščina in jezik hindi, poleg tega pa govorijo še 14 uradnih jezikov in kar lepo kopico neuradnih. Indija je dežela prijaznih in izjemno gostoljubnih ljudi.
Več informacij poiščite tukaj

četrtek, 12. september 2013

Zakaj so tiskalniki Epson nakup, ki se izplača?


Tiskalniki Epson so zelo cenjeni pri uporabnikih, saj je Epson podjetje posebnež in inovator v marsikateri smeri. Ljudje jih imajo preprosto radi, ker dobijo za sprejemljivo ceno kvaliteten izdelek, ki zadosti vsem potrebam. Tiskalnike blagovne znamke Epson lahko kupite vsi, ki potrebujete tiskalnik za domačo uporabo tisti, ki imate majhno ali veliko podjetje. Za vsakogar se namreč najde model, ki ustreza vsem vašim željam in potrebam. Laserski tiskalniki Epson so zanesljivi, hitri, kakovostni in cenovno dostopni. Tudi brizgalni tiskalniki Epson so proizvod, ki je kakovosten in cenovno dovolj dostopen, da si ga lahko privošči širši krog uporabnikov.

Odvisno od tega kakšen model potrebujete, lahko izbirate med tiskalnikom Epson, ki ima zgolj funkcijo tiskanja, lahko pa si omislite večnamensko napravo, ki ima vgrajen visokozmogljiv sistem s posodo za črnila, s katerim boste imeli možnost tiskanja, optičnega branja in kopiranja. Takšni, večnamenski tiskalniki Epson omogočajo stroškovno učinkovito in kar je še bolj pomembno zanesljivo barvno tiskanje. Večnamenska naprava Epson ima vgrajen sistem črnil, kar je idealno za domače pisarne in za študente, ki si želijo tiskati, optično brati in kopirati, vse ob najbolj nizkih stroških. Če delate od doma ali pa v pisarni so kot nalašč za vas Epson tiskalniki s sistemom rezervoarja s črnilom, ki vam bo znižal stroške tiskanja, posledično pa tudi stroške podjetja. Visokozmogljivi tiskalniki Epson združujejo cenovno dostopnost, priročnost, kakovost in zanesljivost v enem samem produktu, ki ga enostavno morate imeti. Tiskalniki Epson, ki imajo sistem rezervoarja s črnilom so več kot idealna rešitev za vse, ki si želite tiskanja po ugodnih cenah, brez kakršnihkoli problemov in predvsem brez nepotrebnega sklepanja kompromisov med zmogljivostjo in kakovostjo. Vsi tiskalniki Epson so opremljeni s tehnologijo tiskalne glave Epson Micro Piezo, ki jih krasi vzdržljivost, kakovost in zanesljivost.
Tiskalniki Epson imajo garancijo, kar vam zagotavlja popolno brezskrbnost.
Več informacij najdete na spletni strani

ponedeljek, 9. september 2013

Kdo mora skleniti zavarovanje za študente

Zdravstveno zavarovanje za študente, ki so mlajši od 26 let, je urejeno prek enega izmed staršev ali skrbnikov, ki so v delovnem razmerju. Temu načinu, kako je sklenjeno zavarovanje za študente, pravimo, da je študent zavarovan kot družinski član. Pri tem je pomembno, da študent priskrbi potrdilo v vpisu, ki dokazuje, da ima veljaven status študenta. Na vsakem potrdilu o vpisu piše, za koliko časa ima študent veljaven status. Ta je običajno veljaven 3, 6 ali 12 mesecev. To je tudi doba, za katero nato velja zdravstveno zavarovanje za študente. Kadar študentu poteče status ali pa postane starejši od 26 let, ne more več biti zavarovan kot družinski član. Takrat mora za zdravstveno zavarovanje za študente poskrbeti sam. To pomeni, da se zavarovanje za študente sklene na podlagi tega, da postane oseba samostojni zavezanec, ali pa poskusi urediti zavarovanje prek občine.

 Dodatno zdravstveno zavarovanje za študente je zelo pomembno. Sam veljavni status še ne pomeni, da ima študent tudi veljavno zdravstveno zavarovanje. Slednjega je potrebno vedno skleniti samostojno. To lahko naredit študent tako, da na Zavod za zaposlovanje prinese potrdilo o vpisu, ali pa da eden izmed staršev, po katerem bo sklenjeno zavarovanje za študente, potrdilo o vpisu izroči delodajalcu. Šele tako se lahko sklene zdravstveno zavarovanje za študente. Predvsem študenti, ki so starejši od 26 let, morajo poskrbeti, da uredijo svoje zdravstveno zavarovanje. V primeru, da ostanejo brez njega, bodo morali sami poravnati nekatere stroške, ki nastanejo med zdravljenjem. Omeniti velja predvsem to, da lahko doplačila, ki bi jih sicer krilo dodatno zavarovanje, predstavljajo kar 90 odstotkov zneska zdravstvene storitve. Takšen primer so recimo zobni proteze, zobni aparati, očala, zdravstveni prevozi itn.

V vsakem primeru je pomembno, da je zdravstveno zavarovanje za študente veljavno, saj študenti nimajo prihodkov, s katerimi bi lahko plačali draga doplačila, ki nastanejo med zdravljenjem.

http://www.vzajemna.si/

sobota, 7. september 2013

Komu zaupati prevajanje knjig

Kadar neka založba dobi ekskluzivni pravico za prevajanje knjig in objavo v drugi jezik, je zelo pomembno, da se prevod naredi čim hitreje in da se po tisku knjiga čim prej nahaja na policah knjigarn. To še zlasti velja za bestsellerje, ki imajo mnogo privržencev in nestrpno čakajo, da bodo lahko prebrali nov roman priznanega avtorja ali pa nadaljevanje kakšne velike uspešnice. To pa seveda ne pomeni, da je vseeno, kako prevajanje knjig takšnega dometa poteka. Velikokrat se na žalost zgodi to, da se zaradi hitenja kakovost prevoda močno zmanjša. Kakšni neizkušeni založniki zahtevajo od prevajalcev, da svoje delo opravijo čim hitreje, dodelijo jim izjemno kratke časovne roke, nato pa se prevajanje knjig zaključi v obupnem prevodu, polnem nedoslednosti, napak in drugih neprijetnosti, ki lahko povsem uničijo bralno izkušnjo sicer odlične knjige. Izkušenim založnikom se to ne dogaja in to je tudi ključ za to, da jim veliko tujcev, ki si lastijo avtorske pravice dodeli ekskluzivo, saj imajo reference, ki kažejo, da so bili njihovi prevodi dobri. To pa je izjemno pomembno, pri potegovanju za ekskluzive. Če ste tudi vi v situaciji, ko iščete prevajalce za prevajanje knjig, potem je najbolje, da najdete takšne prevajalce, ki imajo že izkušnje s prevajanje literature, kakršno želite prevesti. Najbolje je seveda, da je prevajalec v preteklosti že prevajal istega avtorja. Zadostuje pa, da ima izkušnje s podobnim književnim slogom. V primeru, da sami prevajalcev ne poznate in da se ne morete odločiti, katerega izbrati, saj nimate pa časa, da bi preverjali njegove prevode, potem je najbolje, če zaupate prevajalcem, ki jih zaposluje kakšna prevajalska agencija. Slednje imajo to prednost, da imajo veliko bazo prevajalcev, za katere poznajo reference. Zaradi tega lahko dodelijo prevajanje knjig tistim, ki imajo največ izkušenj, kar pa je tudi najpomembnejše, če želite, da bo prevod dosegal visoka merila, ki jih postavljate.

četrtek, 5. september 2013

Španija, ognjevita in temperamentna, kot njeni prebivalci


Španija je strastna dežela, z magijo, ki svojega obiskovalca naravnost začara. Leži na Iberskem polotoku, ki si ga deli s manjšo sosedo Portugalsko. Španija meri 505.370 kvadratnih kilometrov in ima 47 milijonov prebivalcev. Število prebivalcev se po malem veča, predvsem zaradi priseljevanja. 77 % prebivalcev živi v mestih, 19,8 % pa žal živi pod mejo revščine. Glavno mesto Španije je Madrid, valuta evro, v državi pa se uporablja metrični sistem. Poleg uradnega, španskega jezika so v rabi tudi katalonski, galicijski, baskovski, poslovno pa predvsem angleški jezik. Celinski del Španije pokrivajo visoke planote in gorovja, kot so Pireneji in Sierra Nevada.

Z njih teče več velikih rek, med njimi so največje Ebro, Duero, Tajo in Guadalquivir. V Sredozemskem morju so še Balearsko otočje pred špansko obalo in samostojni Kanarski otoki pred afriško. Za povprečnega turista je to dežela, ki ima brezmejne peščene plaže, a Španija ima mnogo več. Zelene gore, ki se zlijejo v Atlantik na severu, ponosni in samotni gradovi ter srednjeveška mesteca v notranjosti države, bele hišice in islamska meglica v magični Andaluziji, mogočne gore Sierra Nevade ter keltska glasba Kantabrije, Asturije in Galicije. Glavno mesto je Madrid, ki žal nima morja, ima pa neskončno modrino neba. Poleg izjemne zgodovinske preteklosti pa predstavlja Španija pravi zaklad umetniških in arhitekturnih presežkov.

V več kot 30 letih demokracije in hitrega gospodarskega razvoja so se španska mesta okitila z bleščečimi okraski, španski in mednarodni arhitekti pa so pustili svoj pečat na stavbah v Barceloni, Bilbau, Madridu in drugih mestih. Španci so narod, ki ljubijo dobro hrano, pijačo, nogomet, glasbo, predvsem pa življenje, pa naj bo to ob tapasih in dobrem vinu v Madridu, na jugu države ali v njeni severni pokrajini Baskiji. Španija pa je poznana tudi po flamenku, plesu, ki predstavlja pomemben del njene kulturne dediščine.

Več informacij na spletni strani agencije Oskar - http://www.agencija-oskar.si/