ponedeljek, 25. april 2016

Vojnik, trško naselje

Vojnik je trško naselje ter ime občine, ki leži na vzhodu Slovenije. Nekoč so mu rekli Hojnik ali Hvojnik, ime naj bi izviralo iz hoj, ki so rasle na obronkih. Naselje se nahaja na severovzhodnem delu celjske kotline, ob prometnici, ki povezuje Celje in Slovenske Konjice. Vojnik se nahaja približno deset kilometrov stran od Celja, od Slovenskih Konjic pa je oddaljen manj kot trideset kilometrov. Prometnice so tod njega dni postavili že Rimljani, z njimi pa povezali bližnje in daljne kraje. Povezava je zelo dober opis za okoliš, ki povezuje hrup bližnje sodobne prometnice ter umirjenih okoliških obronkov.

Naselje zaznamuje reka Hudinja , ki teče skozenj, na severu Vojniški hrib na vzhodu pa Tomažev hrib. Naselje Vojnik sestavlja staro trško jedro, vključuje pa še zaselke Gmajna, Gorica, Kurjastec, Petelinjek in Pod Tomažem. V naselju, ki se razprostira na petih kvadratnih kilometrih površine živi več kot dva tisoč štiristo prebivalcev. Podoba naselja se je skozi čas spreminjala zaradi potreb, prilagajanja novejšim časom ter tudi nesreč. Požari so velikokrat spreminjali podobo naselja, zadnji veliki požar je sredi devetnajstega stoletja trški popolnoma opustošil. Med dejavnostmi imajo pomembno mesto hmeljarstvo in storitvene dejavnosti. Na območju občine Vojnik je veliko naravnih znamenitosti, kot so stoletna drevesa, zaščitene planinske rože, brzice reke Hudinje, ostanki rudnikov. Sredi Vojnika se nahaja turška ali medvedja leska iz minulega stoletja. Pri svetem Tomažu nad Vojnikom raste črn gaber častitljive starosti več kot pol tisočletja. Enako častitljivo star je Ravnakov kostanj na Lipi pri Frankolovem. Nekoliko mlajša sta Grilčev hrast in Sejkova lipa v Grabrovcu pri Vojniku.




Ob vznožju Paškega Kozjaka in na Lindeku uspeva mali in veliki encijan, avrikelj uspeva na skalovju ob reki Hudinji, na pobočju Kozjeka, Stenice in ob vznožju Paškega Kozjaka. Na pobočjih Kislice in Stenice uspevata zlato jabolko in zlati klobuk. Območje zaznamujejo tudi ostanki rudnikov svinčene in železove rude. Kulturna dediščina na območju občine je priča bogate in pestre zgodovine. Naselje zaznamujejo tri cerkve, župnijska svetega Jurija, cerkev svetega Florjana, na hribčku pa stoji cerkev Marija sedem žalosti. Najstarejša med njimi je cerkev svetega Florjana, prvič je omenjena sredi petnajstega stoletja. Nastala je na skalni vzpetini nad trgom, nad robom sklanega previsa. Ta zapira dostop s severne in zahodne strani. Z njo so se želeli ljudje priporočiti zavetniku pred požari, svetemu Florjanu. Cerkev svetega Jerneja so postavili na mestu nekdanjega svetišča, nanj spominjajo ob gradnji so najdeni rimski kamni. Starejši zapiski dajo slutiti, da je starejša cerkev tu stala že vsaj v petnajstem stoletju. Začetek gradnje današnje cerkve sega ob konec devetnajstega stoletja, posvečena je bila na prelomu stoletja. Cerkev Marije sedem žalosti naj bi bila zgrajena že ob koncu sedemnajstega stoletja, posvečena pa sedem desetletji kasneje. Gre za preprosto arhitekturo cerkve, obrnjeno proti vzhodu, z baročnim zvonikom, ki je bil prizidan na zahodni strani. Naselje Vojnik je bilo prvič omenjeno sredi dvanajstega stoletja, kot Hohenecke oziroma Hohenegg, kar je moč prevesti kot Visoki kot, v začetku štirinajstega stoletja pa kot trg.

Pol stoletja kasneje so Vojnik v posest dobili Celjski grofje, po njihovem propadu pa Habsburžani. Od začetka sedemnajstega stoletja je središče istoimenske župnije. Prič zgodovine v kulturni in sakralni dediščini je veliko. Kapela svetega Tomaža pri svetem Tomažu je nastala na temeljih stare cerkve. Zaznamujejo jo preprosta enoladijska zgradba, prizidan prizmatični zvonik, pravokotna ladja ter velika pritlična zakristija. Za gradnjo so uporabili kamen grajskih razvalin. Grad Lemberg je nastal v dvanajstem stoletju, sredi petnajstega stoletja je doživel bridko usodo, saj ga je Friderik II Celjski porušil. Ponovno je bil dograjen čez več kot stoletje. Grad ima danes markantno podobo, kateri daje pečat naravna varovanost. Ozka in oglata gradnja deluje masivno, nezgrešljivo podobo mu deje star siv okrogli stolp. Grajsko jedro zapirajo velika obokana vrata. Pod gradom se je razvijal trg, ki je slovel po usnjarstvu in domači tradicionalni obrti. Graščina s parkom Socka je sestavljena iz več samostojnih gradb, ki omejujejo veliko dvorišče. Prvi lastniki graščine so znani iz prve polovice trinajstega stoletja.

Graščino na vzhodni strani zaznamuje ozki, enonadstropni neogotski vhodni trakt, na severni strani dvonadstropni grajski kompleks, na zahodni strani dvonadstropno gospodarsko poslopje, na južni pa enostaven enonadstropni trakt. Obiskovalci lahko občudujejo tudi dva portala, klet z križnorebrastimi in banjastimi oboki, ter park klasicistične zasnove in iz druge polovice devetnajstega stoletja. Graščina Majpigel v Vinah je bila prvotno v lasti celjskih minoritov, v njej je kasneje ustvarjala slikarka Elda Piščanec. Med pomembne kulturne spomenike na območju občine Vojnik sodijo tudi graščina s parkom Frankolovo iz šestnajstega stoletja, Mihaelova kapela v Novi Cerkvi, ki slovi po baročni arhitekturni poslikavi šivanih robov, Cerkev Sv. Katarine v Lembergu, katera je sredi devetnajstega stoletja nadomestila prvotno iz srede trinajstega stoletja, cerkev svetega Jožefa Frankolovo iz osemnajstega stoletja, cerkev Gojka iz devetnajstega stoletja. Pečat naselju daje Trg Vojnik, ki je razglašen za spomenik zgodovinskega urbanizma. Videz pristne slovenske štajerske vasi iz devetnajstega stoletja daje vas Polže ali Reinhof.

Vas sestavlja več objektov, ki so združeni v pripadnost posamezni hišni številki ter na ta način ločeni od ostalih. Obstajajo stanovanjska hiša z mlinom, kozolec toplar, žaga Venecijanka in stanovanjska hiša z delavnico, sledi dvojni kozolec toplar iz leta tisoč osemsto triindvajset, nadalje hiša s predelano črno kuhinjo, kaščo s kletjo ter dvojni kozolec toplar, vas zaključuje hiša z gospodarskim poslopjem, dvojni kozolec toplar in kašča s kletjo. Utrip naselja Vojnik bogatijo kulturna in športna društva. Obiskovalcem je na voljo tudi veliko doživetji, ki jih je moč popestriti in obarvati po svojem okusu. Naštete naravne in kulturne znamenitosti si izberemo, kakor je komu všeč. Vojnik so kot idealno pribežališče pred stresom in drugimi tegobami sodobnega življenja za svojega vzeli že obiskovalci iz bližnje okolice.

Gozdna učna pot Modrijanov premaga nadmorsko višino sto petdeset metrov in velja kot razgibana ter planinsko razpoložena, saj je speljana po obstoječi planinski poti. Za pohodnike bo zanimiva tudi prijetna in razgibana več kot osem kilometrov doga Tončkova pot. Poleg razgibavanja omogoča na poljuden način približati zgodovino kraja, šege in navade domačinov, etnološko dediščino, kulturne znamenitosti, rastlinski in živalski svet. O pomenu čebel in čebelarstva obiskovalce poučujejo Učni čebelnjaki. Vojnik je prijeten kraj bivanja in odličen cilj popotnikov.

četrtek, 21. april 2016

Under Armour, biti uspešnejši

Under Armour omogoča biti uspešnejšipredvsem z zagotavljanjem odličnih pogojev vadbe kot tudi tekmovanj. O tem so zgovorne priče Under Armour ambasadorji, ki na raznih vrhunskih tekmovanji to neprestano potrjujejo. Blagovna znamka je pomemben del športne opreme športnikov, ki tekmujejo v zelo različnih športih.



Tako najdemo Under Armour pri ameriškem nogometu, avto moto športu, bejzbolu, košarki, boksu, gimnastiki, hokeju na ledu, borilnih športih ter na številnih drugih športnih področjih. S tem smo lahko prepričani, da bodo Under Armour lastnosti koristile tudi nam pri osebnem napredku. Športniki opremo uporabljajo na bistveno bolj aktiven in intenziven način, zato so vse lastnosti bolj izpostavljene ter med uporabo preizkušene. Ko te lastnosti prenesemo na področje rekreacije, kjer je intenzivnosti in aktivnosti manj, smo lahko prepričani, da se bodo dobro obnesle in služile svojemu namenu. Gibanje je zdravo, slišimo na praktično vsakem koraku. Vendar je lahko gibanje zdravo le takrat, ko ima zagotovljene vse osnovne in napredne pogoje. Osnovni pogoji nam omogočajo zaščito pred negativnimi vplivi iz okolice ter omogočajo gibalne sposobnosti. Tako mora nudi v zimskem času zaščito pred mrazom, hkrati pa to ne sme biti ovira. Napredne pa to izkušnjo izboljšujejo. Tako je potrebno imeti času primerno Under Armour športno opremo, sire lahko pride do težav. Zimska opremaje drugačna od opreme namenjene drugim letnim časom. Zunanji pogoji so drugačni, temu primerno ustrezna mora biti Under Armour oprema. Varovanje pred negativnimi vplivi iz okolja je v hladnejših delih leta bolj zahtevno, hkrati pa ne sme ovirati odvajanje vlage. Ker bi se sicer počutili sila neprijetno, ob koncu vadbe pa nastopi tudi velika nevarnost prehlada.

 V toplejši delih leta so zahteve drugačne, nevarnosti težav pa nič manjše. Nekatere dele opreme načeloma lahko združujemo, vendar predvsem tiste, ki nimajo izrazito sezonske lastnosti ter takrat ko obremenitve niso intenzivne. Under Armour je dobra odločitev za vse rekreativce, ki želijo več.

http://hervis.si/store/brand/1_330

sobota, 16. april 2016

Nakup delnic, premagajmo strah

Nakup delnic je tvegana naložba , ki v prvi vrsti od investitorja zahteva, da premaga strah. Strah investitorja je upravičena, saj nakup delnic lahko prinese marsikaj v prihodnosti. V osnovi sta možna dva izida in sicer, da delnice izgubijo vrednost ali dosežejo povečanje vrednost . Vsi si želimo povečanje vrednosti, vendar to na drugi strani ni možno brez ustreznega ravnovesja na drugi strani.



Ljudje si nakup delnic omilijo iz različnih razlogov. Nekateri investitorji želijo dolgoročno naložbo, drugi kratkoročno, tretji želijo ustvariti prihranke za kasnejše obdobje, obstaja pa še veliko drugih možnih scenarijev. Zato odločitev pa je kot prvo pomembno storiti poslovno odločitev. Ker ima vpliv na osebno premoženje, to pomeni upravičen strah. Večji ali manjši odvisno od tega ali je nakup delnic izveden z večjim ali manjših deležem premoženja, od tega kakšno je trenutno finančno stanje naložbenika, kakšno je vzdušje na borzi in podobno. Če želi naložbenik premagati strah, si mora najprej, kot rečemo zavarovati hrbet. To pomni, da ima kljub odločitvi zagotovljeno prevzetje oziroma izbrano kakovost življenja. V primeru, da ga nakup delnic ogrozi, to vsekakor ni dobra odločitev. koristno pri tem je, da naložbenik ve, kakšni so njegovi odhodki in prihodki, ter kakšno je njegovo premoženje. Na podlagi te informacije bo lahko vedel kakšna je njegova dejanska možnost. Problem naložbe je v tem, da se nam zdi nakup ugoden, zaradi pohlepa ali kašne podobe motivacije pa želimo preprosto preveč.

Odločimo se za nakup delnic v količini, ki praktično izčrpa vse naše prihranke in premoženje, odvisni smo zgolj od mesečnih prihodkov. V tem primeru je lahko upad vrednosti na borzi negativna zadeva, ki lahko ogrozi kakovost življenja. Obratno pa v primeru, ko ima naložbeni varno zaslombo, torej dovolj premoženja oziroma prihrankov, s katerimi si omogoča kakovostno življenje, lahko izvede tudi tvegan nakup. Nakup delnic v tem primeru ne ogrozi kakovost življenja.

petek, 15. april 2016

Otroška oblačila, zahtevna izbira

Otroška oblačila so za starše odgovorna in zahtevna izbira . Izzivov, ovir in dilem, pred katere so postavljeni starši, ki kupujejo otroška oblačila je zvrhan koš. Otrok kot prvo raste in se razvija. Zato je pomembno izbrati pravo velikost, ki bo poleg aktualne primernosti omogočala tudi primerno velikost v času intenzivne rasti.



Tako ni napačno, če se kupuje dve številki ali ustrezno večja otroška oblačila. S tem imamo možnost, da jih bo otrok nosil dve sezoni ali celo več. Odvisno od starosti, otrokovih značilnosti, časa nakupa, oblačilu primernega časa uporabe in podobno. Prilagoditve so možne z nekaj ročnimi spretnostmi, če izvedba to dopušča. Za večje prilagoditve pa otroška oblačila zahtevajo mojstrsko roko. V poletnih mesecih je pomembno, da barva obleke blagodejno vpliva na otrokovo počutje. Znano je, da temnejša oblačila privlačijo vročino, svetlejša pa imajo obraten učinek. Odvisno seveda od tega za katera otroška oblačila gre. Vrhnja oblačila imajo večji vpliv, ker sonce bolj direktno sije in s tem poskrbi za temu primeren občutek. Ta oblačila nudijo največ zaščite pred negativnimi vpliv sonca, če so svetlejših barv. Hlače obratno imajo manjši vpliv, zato lahko z temnejšimi barvami poskrbimo za ustrezno in estetsko lepo kombinacijo s tem, da so vrhnja otroška oblačila svetlejših barv. S tem imamo tako estetsko kot vremenskim razmeram primerno obleko za otroka. V poletnih mesecih nikakor ni odveč pokrivalo. Kot sami vemo je za ustrezno zaščito sonca, posebno v času, ko najbolj sije, priporočljiva ustrezna zaščita glave.

Pri otrocih ni nič drugače. Včasih se je temu možno izogniti s tem, da prilagodimo termin in se na prostem gibamo v času, ko pripeka in moč sonca ni tako izrazita. Vendar velikokrat to zaradi urnika ali drugih podobnih dejavnikov ni mogoče. Otroška oblačila so izziv izbire, ki mora poskrbeti za zašito pred negativnimi vplivi iz okolja, funkcionalnost, primernost ter estetiko.

Zanzibar na križišču poti

Zanzibar obliva Indijski ocean , predstavlja pa vmesno postajo med bližnjo Afriko in Azijo. Otok Zanzibar je poseljen že dvajset stoletji, njegova strateška lega pa je bila hkrati blagoslov in prekletstvo. Osvajalci so velikokrat več odnašali kot prinašali, pustili pa so svoj pečat, ki se kaže predvsem v arhitekturi.



Otok Zanzibar je zelo prijetna destinacija zimskih dni. Med decembrom in februarje, ko v Evropski celini vlada zima na njem vlada glavna turistična sezona. Ker otok leži blizu Ekvatorja je moč uživati v legi primernim temperaturam in podnebju. Pred in po glavni turistični sezoni sta deževni obdobji, med junijem in oktobrom pa obdobje hladnejšega, vendar za naše razmere prijetnega vremena. Zanzibar lahko ponudi gostom svojevrstno Afriko. Na otoku je veliko ostankov starodavnih gradbenih mojstrovin raznih kultur, utrip današnjega dna pa dajejo plantaže ter pridelki, ki se znajdejo na tržnici. Poleg začimb, sadja in zelenjave, se trguje z raznimi novejšimi izdelki domače obrti ter izdelki iz starejših obdobjih. Med novejšimi izdelki najdemo tradicionalne ročne izdelane tkanine in glasbil, najdejo pa se tudi razne vsakdanje potrebščine. Med starejše izdelke spadajo predvsem keramika stara vsaj pol stoletja, ki priča o kolonialni preteklosti otoka. Za vse, ki radi poležavajo na plaži je Zanzibar zagotovo dobra izbira, na svoj račun pa bodo prišli tudi vsi, ki radi uživajo v flori in favni. V obalnih gozdovih se nadejo večinoma ptice in metulji, bojazen, da bi srečali kakšnega večjega predstavnika afriškega živalskega sveta je odveč. Izjeme so opice, antilope in divje svinje.

Zanzibar ima svojo kulturo in navade, ki jih velja upoštevati. Čeprav nam je vroče in toplo se je potrebno zavedati, da lokalna kultura zahteva pokrita ramena in kolena. Vstop v hišo in nekatere arabske restavracije od gosta zahteva, da se sezuje. Zanzibar je prijetna, slikovita in navdušujoča mešanica tradicije in ostankov starih kolonialnih ter drugih zgodovinskih obdobji.

Več

četrtek, 7. april 2016

Vzajemni skladi ter druge možnosti

Vzajemni skladi so možnosti, ki jih finančni trgi ponujajo. Vzajemni skladi so na trgu ena od možnih naložb. Poleg skladov so na voljo tudi razne druge naložbe. Odločitve so velikokrat povezane z izkušnjami, investicijskimi lastnostmi, znanjem in referencami. Izkušnje z določeno naložbo so lahko dobre, kar pomeni, da obstaja velika verjetnost ponovitve. Vzajemni skladi so mnogim iz izkušenj dobra naložba .



Zato ne preseneča, da je pri njih pogosta odločitev in bo po vsej verjetnosti tudi v prihodnosti. Naložbo bo investitor v tem primeru ohranil v osnovi isto, izbrani bodo vzajemni skladi, prilagodil pa bo višino investicije, trajanje investicije ter druge podobne lastnosti. V primeru manj dobrih izkušenj bo naložba skoraj zagotovo dobila zamenjavo. Najverjetneje z naložbo, ki vse slabe lastnosti pretekle naložbe izboljšuje. Vzajemni skladi nudijo možnost številnih sprememb preko pestre palete ponudbe. Investicijske lastnosti so osebna značilnost, ter praktično edinstvena. Kažejo se v izbranih naložbah, kot so vzajemni skladi ali druge oblike investicij. Tvegane naložbe bo izbrala oseba, ki je pripravljena tvegati. Kdor ni pripravljen tvegati takšne naložbe ne bo izbral, ampak bo izbral naložbe, ki niso tvegane. Obstaja še cela vrsta investicijskih lastnosti ter njim primernih naložb . Reference so informacije, ki prihajajo iz okolice. Njihov vir je lahko bodisi ponudnik ali od njega neodvisen vir. Ponudnik nam bo načeloma prikazoval predvsem dobre lastnosti, manj dobre redkeje. Za boljšo informacijo je bolje izbrati neodvisen vir.

Ta je lahko statistika, osebna izkušnja nam znane in zaupanja vredne osebe ter drugi viri. Statistika je dober vir, ki omogoča nedvoumen prikaz, obogatimo pa jo lahko z osebno izkušnjo. Dobra je bodisi v osnovni, kot tudi v napredni uporabi. Napredna uporaba je lahko trend, ki ga ugotovimo preko statistike daljšega obdobja. Obogatitev nam prinese informacije, ki jih statistika ne prinaša. Vzajemni skladi so dobra izbira za vse, ki želijo investicijo do najmanjših podrobnosti individualizirati.

več informacij